Motorrijbewijs

Het motorrijbewijs halen als je 21 jaar of ouder bent (A)
Vanaf 20 jaar kun je bij ons beginnen met het volgen van motorrijlessen. Tijdens deze lessen rijd je op een zware motor. 

  • Indien je het A-rijbewijs (zware) haalt voordat je 24 jaar wordt, krijg je code 80 op je rijbewijs. Met die code mag je rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2 max. 35 kw). De code 80 vervalt automatisch twee jaar na het behalen van je rijbewijs of als je voor die tijd 24 jaar wordt zonder dat je nog een extra examen moet doen. Vanaf dan mag je ook op een zware motor gaan rijden. 

  • Indien je ouder dan 24 jaar bent, geldt code 80 niet en kun je na het behalen van je rijbewijs meteen op een zware motor (A meer dan 35 kw) rijden.

Het motorrijbewijs halen als je jonger dan 21 jaar bent (A1 en A2)
Naast de nieuwe regeling is het ook nog steeds mogelijk om het getrapte motorrijbewijs te behalen. Vanaf 18 jaar kun je beginnen met het A1-rijbewijs om vervolgens twee jaar later op te gaan voor het A2-rijbewijs. Wil je meer weten, neem dan even contact met ons op. We zullen dan samen met jou de mogelijkheden bespreken, zodat je de juiste keuze kunt maken.   

De examens 
Het theorie-examen:Wanneer je het motorrijbewijs wilt halen, moet je ook het theorie-examen doen. Ook wanneer je het rijbewijs B al hebt.

Voertuigbeheersing:Om deel te nemen aan dit examen heb je een autorijbewijs of een voldoende voor je theorie-examen nodig. Het is een kort examen waarin je zeven oefeningen moet uitvoeren, zoals onder andere lopen met de motor, verrichtingen met lage snelheid, verrichtingen met hoge snelheid en remoefeningen. Als je slaagt voor het examen Voertuigbeheersing, heb je toegang voor het examen Verkeersdeelneming. Hier heb je dan een jaar de tijd voor. Om toegelaten te worden voor dit examen heb je een voldoende theorie-examen nodig.

Verkeersdeelneming: Dit examen duurt 55 minuten en bestaat uit een kort inleidend gesprek met de examinator, waarna een ogentest volgt. Ook wordt je technische kennis van de motor getest aan de hand van enkele vragen. Daarna gaat de examenrit van start. De examinator en ikzelf volgen in de auto. De examinator let onder meer op je kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Ook let hij op de voertuigbeheersing in het verkeer.