Motor

Het motorrijbewijs halen als je 24 jaar of ouder bent (A) 
Deze mensen kunnen meteen op voor het zware rijbewijs (categorie A). Je moet dan een theorie-examen en twee praktijkexamens (voertuigbeheersing en verkeersdeelneming) doen. Je kunt al ruim voor je 24ste verjaardag beginnen met lessen, zodat je meteen als je 24 wordt op examen kan gaan. 

Het theorie-examen: Wanneer je het motorrijbewijs wilt halen, moet je ook het theorie-examen doen. Ook wanneer je het rijbewijs B al hebt. Je moet tenminste 17 jaar oud zijn om het theorie-examen te mogen afleggen.

Voertuigbeheersing: Dit examen duurt in totaal 20 minuten. Het is een kort examen waarin de kandidaat zeven oefeningen moet uitvoeren, zoals onder andere lopen met de motor, verrichtingen met lage snelheid, verrichtingen met hoge snelheid en remoefeningen. Als je slaagt voor het examen Voertuigbeheersing, heb je toegang voor het examen Verkeersdeelneming. Hier heb je dan een jaar de tijd voor. 

Verkeersdeelneming: Dit examen duurt 55 minuten en bestaat uit een kort inleidend gesprek met de examinator, waarna een ogentest volgt. Ook wordt je technische kennis van de motor getest aan de hand van enkele vragen. Daarna gaat de examenrit van start. De examinator en ikzelf volgen in de auto. De examinator let onder meer op je kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Ook let hij op de voertuigbeheersing in het verkeer.

Het motorrijbewijs halen als je jonger dan 24 jaar bent (A1 en A2)
Om eerlijk te zijn: deze regelgeving is mede door de Europese richtlijnen dermate verwarrend geworden dat ik er mijn hele site mee kan vullen. Er zijn veel mogelijkheden om je rijbewijs te halen. Zo is het weer mogelijk om vanaf 20 jaar rechtstreeks je rijbewijs voor de middelzware motor te halen
 (cat. A2). Je mag dan net als voorheen een groot aantal zware motoren rijden, alleen moet hij dan afgeknepen worden tot maximaal 35 KW. 
Na twee jaar heb je de mogelijkheid om door middel van een extra examen je zware rijbewijs A te behalen.
 Bij mij is het mogelijk om dan al met 19 jaar te beginnen met lessen. Wil je meer weten, neem dan even contact met me op. Ik zal dan samen met jou de mogelijkheden bespreken, zodat je de juiste keuze kan maken.  

Het motorrijbewijs halen van A2 naar A 
Heb jij in het verleden je lichte A2 motorrijbewijs tot 35 Kw behaald? Dan is het tijd om je A-examen alvast in te plannen! Goed om te weten is dat je al voor het verstrijken van de twee jaar op een zware motor kan gaan lessen. Bij mij kun je nu een op maat gemaakte spoedcursus volgen zodat je zo snel mogelijk op examen kan gaan. Hierbij is het ook mogelijk om tegen een aantrekkelijke korting met je eigen 35 Kw motor bij mij les te nemen en dan toch het A-examen af te leggen op de zware motor. 

Geheel of gedeeltelijk lessen op je eigen motor
Bij mij is het mogelijk om in onderling overleg geheel of gedeeltelijk te lessen op je eigen motor tegen een aantrekkelijke korting. Hoe dit in zijn werk gaat en wat de voor-en nadelen kunnen zijn, kan ik je persoonlijk toelichten.

Vrijblijvende introductieles
Weet je nog niet zeker of motorrijden iets voor je is? Past de lesmotor wel bij je? Klikt het wel met de instructeur? Hoeveel lessen heb je nodig? Hoe zwaar is de opleiding? 
Twijfel niet langer en maak gebruik van een vrijblijvende individuele introductieles. Bovenstaande vragen zullen dan beantwoord worden. Deze les kost €50,-. We gaan dan samen 1,5 uur aan de slag. Na deze les kan ik je een inschatting geven hoeveel moeite en geld het je gaat kosten en kun je tevens kennis nemen van mijn manier van lesgeven. Een vrijblijvende introductieles aanvragen kan via het onderstaand formulier of neem even contact op per mail of telefoon.